Veiligheid

Paardensport is officieel erkend als een risicosport doordat vele ruiters zich jaarlijks moeten laten behandelen in het ziekenhuis. Veilig paardrijden is dan ook een hot item. Ook onze vereniging vindt veilig paardrijden erg belangrijk. Daarom hier kort een aantal praktische adviezen.

Veiligheidshelm:
Is verplicht tijdens lessen en wedstrijden, maar zorg ook dat je thuis en tijdens buitenritten altijd een helm draagt. Zorg er ook voor dat je de kinband van je helmpas los maakt als je afgestegen bent.

Rijkleding:
Het dragen van de juiste rijkleding kan bijdragen aan verantwoord paardrijden. Draag daarom bij voorkeur kleding die je armen en benen zo goed mogelijk beschermt. Let vooral ´s winters op dat je ondanks een dikke warme laag kleding nog wel voldoende bewegingsvrijheid hebt.

Schoeisel/Laarzen:
Zijn heel belangrijk! Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak, of soortgelijke schoenen met chaps. Een goede pasvorm is belangrijk, omdat je voeten dan gemakkelijk uit de beugels glijden als je valt.

Veiligheidsbeugels:
Zijn in allerlei soorten en prijsklassen te verkrijgen. Ze varieren van +/- €30,00 t/m €130,00. Veiligheidsbeugels zorgen ervoor dat je voet niet kan blijven haken in de stijgbeugel als je van je paard of pony afvalt. Ze zijn vooral aan te bevelen met het springen of bij het aanrijden van jonge paarden.
Kijk voor meer informatie op
www.veiligpaardrijden.nl

Bodyprotector

Een bodyprotector is een vest dat wordt gedragen om het bovenlichaam. Aan de voorzijde is een bodyprotector korter dan aan de achterzijde. De achterzijde beschermt de rug tot en met het staartbotje. Bodyprotectors worden gemaakt van memoryfoam. Memoryfoam is een soort schuim dat reageert op warmte. Zodra het foam warmer wordt gaat het zich vormen naar het lichaam. Dit memoryfoam is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar, over het algemeen zie je dat bij de duurdere bodyprotectors ook een betere kwaliteit foam wordt gebruikt. Ook de constructie van de bodyprotector is belangrijk voor het draagcomfort van de bodyprotector. Om het draagcomfort te verhogen worden bodyprotectors steeds vaker uit meerdere lagen foam gemaakt